Een demonstratie edelsmeden is voor kinderen (en volwassenen) natuurlijk super interessant. Maar het is nog veel leuker om het ze te laten ervaren. En dus is deze klas zelf aan de slag gegaan met het smeden van ringen. 

De vrijeschool heeft in klas 3 (groep 5) een ambachtenperiode, waarin ze kennis maken met verschillende ambachten. Hun motto is ook: leren met je hoofd, je hart en je handen. En het ambacht edelsmeden past daar natuurlijk helemaal bij!
Vanwege corona (juni 2020) konden we geen gebruik maken van het handvaardigheidslokaal, dus hebben we buiten een mooie werkplek opgezet. Daar heb ik kort wat verteld over het edelsmeden, goudsmeden en zilversmeden en wat sieraden en gereedschap laten zien. Vervolgens zijn we snel aan de slag gegaan. De klas was in groepjes opgedeeld, zodat iedereen één van de stappen van het maken van een ring uit heeft kunnen voeren. Van opmeten van de ringmaat, aftekenen, zagen, vijlen, reliëf hameren, solderen en rondslaan tot aan schuren en polijsten toe.
Voor dit vak moet je soms geduldig zijn (alles kost tijd om uit te voeren 🙂 ) en dat hebben ze fantastisch gedaan. Wat daarbij natuurlijk hielp was dat ze erg nieuwsgierig en enthousiast waren. Superleuk om dit voor hen te mogen verzorgen! 

Heb je ook interesse in een demonstratie edelsmeden? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor meer informatie.