Wat betekenen die stempels in je sieraad eigenlijk? Het zijn meestal keurtekens, verantwoordelijkheidstekens of jaartekens. Kort samengevat:

  • Wanneer er een (echt) keurteken in je sieraad staat, kan je er zeker van zijn dat het sieraad daadwerkelijk gemaakt is van het gehalte zilver of goud wat het zegt te zijn. De keurmerken worden er namelijk bij de Waarborg (te Gouda of Joure in Nederland) ingezet nadat zij het edelmetaal getest hebben. Het stempel voor 14 karaat goud is bijvoorbeeld 585. Dat betekent dat er 58,5% puur goud in zit. De andere 41,5% wordt aangevuld met zilver, koper of palladium.
  • De jaartekens zijn letters die symbool staan voor het jaar waarin het sieraad gekeurd (en vaak ook gemaakt) is.
  • Het verantwoordelijkheidsteken, ook wel het meesterteken genoemd, is het teken waarmee aangegeven wordt wie de maker van het sieraad is. Iedere goudsmid, zilversmid of edelsmid heeft zijn eigen verantwoordelijkheidsteken. Mijn persoonlijke verantwoordelijkheidsteken is:

Verantwoordelijkheidsteken Monique Zonneveld

WaarborgHolland legt het op hun site nog wat uitgebreider uit:

Het Nederlandse keurteken

Als uit onderzoek blijkt dat het edelmetalen voorwerp voldoet aan de vereisten, mag er een keurteken worden geplaatst. Ook dit keurteken moet aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. Voor de Nederlandse kwaliteitseisen, zijn krachtens de Waarborgwet twee tekens verplicht: het gehalteteken en het verantwoordelijkheidsteken (hierna: VT).

Het gehalteteken

Het gehalteteken wordt gebruikt om het soort en het gehalte van het edelmetaal uit te drukken. Er zijn Nederlandse gehaltetekens (uitgedrukt in duizendsten) voor de volgende gehaltes:

  • voor goud 585 (14k), 750 (18k), 833 (20k) en 916 (22k);
  • voor zilver 835 en 925 (sterling);
  • voor platina 850, 900 en 950.

Het verantwoordelijkheidsteken (VT)

De fabrikant of importeur van edelmetalen voorwerpen dient in het bezit te zijn van een VT, dat moet worden aangebracht in de vervaardigde of geïmporteerde voorwerpen. Het VT kan door de fabrikant of de importeur zelf worden aangebracht óf kan men ervoor kiezen dit door WaarborgHolland te laten doen.

Meer weten? Kijk dan even op de site van WaarborgHolland.

Genoeg theorie gehad en wil jij een mooi persoonlijk sieraad? Neem dan contact met me op.