In 2019 mocht ik voor het eerst zilver gieten in ossa sepia bij Willemijn de Koning. Zij is goudsmid in Utrecht en heeft me met het gieten in ossa sepia kennis laten maken. Ossa Sepia, ook wel zeeschuim genoemd, zijn schelpen van inktvissen die je wel eens langs het strand vindt. Ze worden ook wel gebruikt als vogelvoer. Doordat deze schelpen in laagjes zijn opgebouwd, kun je ook een heel mooi reliëf in je afdruk krijgen. Ik ging de uitdaging aan met een echte haaientand.

Hoe dan?

Eerst maak je de twee helften van de ossa sepia mooi vlak. Dan druk je de vorm van de haaientand erin. Het is erg zacht spul en kan er ook met je nagel of ander voorwerp in krassen. Vervolgens maak je aansluitend op de afdruk een kanaal naar boven. Via dat kanaal kan het gesmolten zilver er straks in lopen (foto 1). De twee helften bind je tegen elkaar. In het smeltbakje verhit je het zilver tot het gesmolten is (foto 2). Vervolgens kan je het gesmolten zilver gieten in ossa sepia. Nu zet je een raampje open tegen de stank van de verbrande ossa sepia (foto 3). En dan kun je de gegoten haaientand uit het ossa sepia halen. Er zit nog een toeter op van het teveel aan zilver wat je erin hebt gegoten (foto 4). Dit zaag en vijl je eraf. Verder schuur en polijst je de haaientand tot hij mooi glimt en klaar (foto 5).

Gieten of omsmelten van zilver of goud

Wist je dat je ook oude gouden en zilveren sieraden om kan smelten? Dit kan ik in een nieuwe door jou gewenste vorm gieten. Of ik maak er opnieuw plaat en draad van om daar een nieuw sieraad van te smeden. Neem dus snel contact met me op als jij thuis sieraden hebt liggen die je nooit meer draagt. Dan toveren we dat samen om tot iets moois.